Warsztaty kulinarne „zero waste” – nie marnowania żywności
Podczas najbliższego „Świętochłowickiego Śniadania na trawie”, które odbędą się w sobotę, 24 lipca, na terenie OSiR „Skałka”, przeprowadzane zostaną warsztaty z niemarnowania żywności. Spotkanie poprowadzi Mikołaj Rykowski, założyciel Fundacji Wolne Miejsce, który od wielu lat organizuje m.in. Wigilie dla Samotnych.
Celem warsztatu jest edukacja społeczeństwa, jak maksymalnie wykorzystać produkty spożywcze, które są dostępne w domu pod ręką, przy jak najmniejszej ilości odpadów. Poprzez zajęcia chcemy ukazać, w jaki sposób można przygotować tanie i smaczne posiłki z żywności, której termin ważności się już kończy, lecz w dalszym ciągu jest ona zdatna do spożycia, a także jak można połączyć smaki, które wydawać by się mogło, że nie pasują do siebie idealnie. Podczas warsztatów uczestnicy mają możliwość wymiany między sobą różnych poglądów, czy doświadczeń związanych z ideą przeciwdziałania marnowaniu żywności.
Prowadzący: Mikołaj Rykowski – 16 lat doświadczenia w prowadzeniu własnych restauracji, założyciel Fundacji Wolne Miejsce, która od wielu lat jest organizatorem największych w Polsce wydarzeń: Wigilia dla Samotnych oraz Śniadania Wielkanocne dla Samotnych, a także akcji charytatywnych, wśród których wymienić należy: gotowanie zup „zero waste” z okazji Światowych Dni Walki z Głodem, czy Gotujemy z WOŚP.